In opdracht van het ministerie van OCW doet onderzoeksbureau Technopolis onderzoek naar academische zelfcensuur in het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Als onderdeel van dit onderzoek voeren we een open consultatie uit zodat onderzoekers, docenten en studenten in het hoger onderwijs anoniem hun ervaringen kunnen delen.
Dit onderzoek naar academische zelfcensuur komt voort uit een motie van de Tweede Kamer. Het doel van het verkennende onderzoek is om de prevalentie, oorzaken, vormen en gevolgen van academische zelfcensuur in de Nederlandse wetenschap en hoger onderwijs in kaart te brengen.
Bent u onderzoeker, docent of student aan een universiteit of hogeschool en heeft u ervaringen die relevant zijn voor het onderzoek die u anoniem met ons zou willen delen, klik dan hier.
Academische zelfcensuur is binnen dit onderzoek gedefinieerd als “het aanpassen van gedrag en uitingen binnen onderwijs en onderzoek als reactie op (verwachtte of ervaren) externe druk”. Academische zelfcensuur komt vaak voort uit verwachtte negatieve consequenties van het niet overgaan tot zelfcensuur. Om een aantal voorbeelden te geven van zelfcensuur:
- In onderzoek : bepaalde onderwerpen niet willen onderzoeken omdat die polariserend zijn in de maatschappij of omdat deze tegen de geaccepteerde disciplinaire theorieën in gaan, of bepaalde resultaten niet willen delen vanwege druk door externe belanghebbenden (richting het bredere publiek en/of binnen de academische gemeenschap), enz.
- In onderwijs geven: bepaalde onderwerpen niet willen meenemen in het curriculum, bepaalde methodes van lesgeven uit de weggaan (bijvoorbeeld minder discussies of geen video opnames van lessen), enz.
- In onderwijs volgen: bepaalde onderwerpen niet durven te bestuderen in studieopdrachten, bepaalde onderwerpen niet bespreken tijdens discussies in de les.
De open consultatie loopt tot en met 14 juli.