In opdracht van het ministerie van OCW doet onderzoeksbureau Technopolis onderzoek naar academische zelfcensuur in het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Als onderdeel van dit onderzoek voeren we een open consultatie uit zodat onderzoekers, docenten en studenten in het hoger onderwijs anoniem hun ervaringen kunnen delen.

Dit onderzoek naar academische zelfcensuur komt voort uit een motie van de Tweede Kamer. Het doel van het verkennende onderzoek is om de prevalentie, oorzaken, vormen en gevolgen van academische zelfcensuur in de Nederlandse wetenschap en hoger onderwijs in kaart te brengen.

Bent u onderzoeker, docent of student aan een universiteit of hogeschool en heeft u ervaringen die relevant zijn voor het onderzoek die u anoniem met ons zou willen delen, klik dan hier.

Academische zelfcensuur is binnen dit onderzoek gedefinieerd als “het aanpassen van gedrag en uitingen binnen onderwijs en onderzoek als reactie op (verwachtte of ervaren) externe druk”. Academische zelfcensuur komt vaak voort uit verwachtte negatieve consequenties van het niet overgaan tot zelfcensuur. Om een aantal voorbeelden te geven van zelfcensuur:

De open consultatie loopt tot en met 14 juli.

O que há de novo?

Todos os artigos Todas as notícias